E955 - Дуже низька небезпека
Сукралоза (харчова добавка Е955) відноситься до підсолоджувачів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. Сукралоза - хімічна сполука з формулою C12H19Cl3O8. Зовні виглядає як білі кристали без запаху з інтенсивним солодким смаком, приблизно в 600 разів солодше за сахарозу. Температура плавлення 125 °C. Стійка до нагрівання та гідролізу. Добре розчинний у воді, спиртах; середньо розчинний у складних ефірах; нерозчинний у жирних розчинниках. Сукралоза абсолютно стабільна при термообробці - пастеризації та стерилізації, що застосовується при виготовленні йогуртів та пюре, вона зберігає свою насолоду в продуктах навіть після зберігання протягом року. Сукралоза високосинергічна з фруктозою та інвертними сиропами. Одержують хлоруванням сахарози сульфурилхлоридом з подальшим виділенням ізомерів та інших продуктів хлорування. Домішки: хлоровані моно- та дисахариди, залишки розчинників. Дуже інтенсивний підсолоджувач, насолода тримається довго; профіль солодощі аналогічний до профілю солодкості цукру. Проблеми каріогенності та інсулінозалежності при використовуваних маленьких дозуваннях не мають значення. У кислому середовищі (pH <3) дуже повільно (десяті частки відсотка на рік) розщеплюється на два моносахариди: 1,6-дихлорфруктозу і 4-хлоргалактозу, при цьому насолода знижується, але сторонніх присмаків не з'являється.
Застосування
Застосовується як індивідуально, так і в сумішах з іншими підсолоджувачами для підсолоджування напоїв, молочних продуктів, кондитерських виробів, жувальної гумки, а також як столовий підсолоджувач для безпосереднього продажу населенню. У дуже низькому дозуванні, як і більшість інтенсивних підсолоджувачів, виявляє властивості підсилювача смаку та аромату. Інші сфери застосування: фармацевтика (ексципієнт).
Вплив на організм
Науково не виявлено жодних канцерогенних властивостей харчової добавки Е955 та побічного впливу на репродуктивну функцію, нервову систему та генетику. Між тим існують скарги на побічні ефекти від цієї сполуки: шкірні подразнення (свербіж, висип, набряки), порушення роботи шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос), респіраторні симптоми (нежить, кашель, задишка), симптоми з боку нервової системи (тривога, депресії, гнів), а також серцебиття, подразнення очей та ін. Доза максимально допустимого добового споживання – 15 мг/кг ваги тіла на день.