E503 - Низька небезпека
Карбонат амонію (добавка E503) є амонієвою сільлю вугільної кислоти. У побуті набув поширення як нашатирний спирт. На вигляд це безбарвні кристали, що добре розчиняються у воді. Молекулярна формула речовини: (NH4)2CO3. Це дуже стійке з'єднання. На повітрі вже при кімнатній температурі починає протікати хімічна реакція окиснення з виділенням токсичного газу аміаку та перетворенням речовини на бікарбонат амонію (NH4HCO3). При температурі вище 60 °C карбонат амонію розпадається на воду (H2O), вуглекислий газ (CO2) та аміак (NH3).
Застосування
У зв'язку з виділенням газів при розкладанні добавки E503 вона застосовується в харчовій промисловості. Основне застосування - використання карбонатів амонію в кондитерській промисловості та хлібопеченні замість дріжджів. У харчовій промисловості карбонат амонію як добавку E503 застосовується замість соди або дріжджів у кондитерській промисловості та хлібопеченні. Основні продукти, в яких використовуються карбонати амонію: різні види печива, бублики, торти, хлібобулочні вироби. Може використовуватися при виробництві вина (як прискорювач ферментації при виробництві), виробів із шоколаду та какао.
Також карбонат амонію застосовується: у лікарських препаратах (сиропи від кашлю, нашатир та ін.); як компонент вогнегасних складів; в косметиці як барвники.
Вплив на організм
Харчова добавка Е503 вважається потенційно небезпечною через можливість виділяти аміак. У той же час існує думка, що оскільки аміак і вуглекислий газ у процесі термообробки продукту випаровуються, а в готовій продукції від складної речовини залишається лише один компонент вода, то шкода від карбонату амонію несуттєва. Добавка Е503 є по-справжньому шкідливою і небезпечною тільки у своєму вихідному стані.