E501 - Дуже низька небезпека
Карбонати калію (харчова добавка Е501) - це біла кристалічна речовина, яка плавиться при 891 С і добре розчиняється у воді, середня сіль калію та вугільної кислоти. Стародавня назва цієї речовини - поташ. Хімічна формула: K2CO3.
Застосування
У харчовій промисловості використовується як регулятор кислотності та стабілізатор у виробництві безалкогольних напоїв та як одна з домішок харчової соди. Може використовуватися при виробництві шоколаду, хлібобулочних та кондитерських виробів, сухого молока, мармеладів, джемів, згущених молока. Інші використання карбонату калію:
- у сільськогосподарській промисловості, як добриво;
- у скляному виробництві, для вироблення оптичного скла, кришталю;
- у будівництві, як добавку до будівельного розчину, для зменшення температури замерзання;
- у фотосправі, як один із реагентів при прояві фотографій;
- у вогнегасних складах, як джерело СО2;
- при виготовленні рідких миючих засобів;
- у миловаренні.
Вплив на організм
Харчова добавка Е501 здатна заповнювати запаси калію. Калій - основний внутрішньоклітинний іон, що відіграє важливу роль у регуляції різних функцій організму. Добре абсорбується у стінки травної системи. Елімінується природним шляхом.
Рекомендується бути обережним при хворобах нирок, шлунково-кишкового тракту, серцевої недостатності. При роботі з суспензією Е501 необхідно дотримуватися техніки безпеки (при вдиханні дрібних крупинок речовини може виникати подразнення і набряклість; при попаданні на шкіру можливі алергічний висип і екзема - рекомендується відразу промити водою уражене місце). Має низку протипоказань для використання у дитячому харчуванні.
У продуктах харчування міститься у безпечній кількості.