E475 - Дуже низька небезпека
Ефіри полігліцеридів та жирних кислот (харчова добавка E475). Ефіри полігліцеридів виходять шляхом взаємодії жирних кислот із гліцерином. Зовні виглядає як масляниста в'язка рідина від світло-жовтого до янтарного кольору; зі збільшенням частки гліцерину складні ефіри стають більш твердими і крихкими, тому деякі з них можна розмелювати до порошків від жовтувато-коричневого до коричневого кольору. Мають широку область плавлення, оскільки є сумішшю різних ізомерів. Добре розчинний у спиртах, вуглеводнях; середньо розчинний у теплій воді, теплих маслах; нерозчинний у холодній воді, холодних гліколях.
Застосування
Застосовується в харчовій промисловості як емульгатор та стабілізатор. У харчовій промисловості добавка E475 застосовується для надання необхідної консистенції продукту. Найчастіше ефіри полігліцеридів та жирних кислот використовуються при виготовленні кондитерських виробів, молочних продуктів, морозива, маргаринів.
Вплив на організм
В організмі людини добавка E475 гідролізується до моногліцеридів, дигліцеридів та вільних жирних кислот. Вона засвоюється організмом так само, як і інші жири. Розщеплення відбувається завдяки ферменту, що міститься в організмі, — ліпазі.