E407 - Нульова небезпека
Каррагенан (харчова добавка Е407) є полісахаридами, одержувані з червоних водоростей за допомогою лужного виділення.
Застосування
У харчовій промисловості використовується як емульгатор і загусник. Добавка Е407 належить до класу добавок натурального (природного) походження. Багатовікове використання карагену та численні його дослідження, дали передумови для використання харчової добавки Е407 у продуктах дитячого, лікувально-профілактичного та дієтичного харчування. Основне призначення добавки Е407 - утворення гелів. Тому карраген у харчовій промисловості використовують як загусник, емульгатор, стабілізатор. Найчастіше харчову добавку Е407 використовують у виробництві молочних продуктів, коктейлів, морозива, кондитерських виробів. Також цю харчову добавку додають у ковбасні вироби збільшення обсягу готового продукту і зменшення його собівартості.
Вплив на організм
Карагени мають антивірусну, антивиразкову, антикоагулюючу здатність.
На підставі вичерпного наукового огляду вченими карагенанів у липні 2014 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Комітет експертів з харчових добавок (JECFA) дійшли висновку, що карагенан безпечний для використання в молочних сумішах, включаючи суміші для новонароджених дітей з особливими захворюваннями. 1 г на літр.
Раніше, в 2007 році Продовольча і сільськогосподарська організація ООН і JECFA на підставі наявних даних не рекомендувала використовувати карагенан-вмісткі продукти в харчування для немовлят. Наукові дослідження 2001 року на щурах, морських свинках і мавпах показали, що використання полігінану (частково розчеплена молекула карагенану) асоційовано з виразками і раком шлунково-кишкового тракту, причому у морських свинок вживання карагенану асоційовано з виразками шлунка, а у пацюків - з раком шлунково-кишкового тракту. Вживання карагінану може бути причиною запальних захворювань кишечника.