E405 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка E405 (альгінат пропіленгліколю) — відноситься до емульгаторів, стабілізаторів і загущувачів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Альгінат пропіленгліколю - сіль альгінової кислоти на основі багатоатомного спирту пропіленгліколю з формулою (C9H14O7)n(естерифікований) або c17h28o13. Легко розчиняється у воді і при цьому виходить високов'язкий розчин.

Продуцентами є бурі водорості (ламінарія, фукус, саргасси). Альгінова кислота синтезується в клітинних стінках рослин у вигляді солей. Отримують шляхом взаємодії природної альгінової кислоти і двоатомного ароматичного спирту 1,2-пропандіолу, більш відомого як пропіленгліколь. Органічна реакція дає в результаті складний ефір. Його властивості можуть змінюватися в залежності від процентного вмісту в речовині пропандіолу.

Для альгинатов характерні наступні види біологічної активності:

антимікробна дія, пригнічення активності факультативної флори (кандиди та стафілококів);

підтримка природної мікрофлори кишечника;

гемостатична дія (кровоспинна, завдяки чому вони ефективні при ерозивних і виразкових процесах в шлунково-кишковому тракті);

поліпшення моторної функції кишечника (що сприяє профілактиці запорів);

обволікаюча дія;

ослаблення патологічних рефлексів, в тому числі больових;

уповільнення швидкості всмоктування глюкози з тонкого кишечника;

імуномодулююча дія;

гіполіпідемічний ефект (зниження рівня атерогенних фракцій крові, профілактика атеросклерозу);

антитоксична і антирадіаційна дія-ефективне і безпечне зв'язування важких металів (свинець, ртуть), радіоактивних сполук (цезій, стронцій) і виведення їх з організму.

Користь

Застосування альгінат пропіленгліколю дозволено в поєднанні з іншими схожими альгінатами. Альгінати сприяють виведенню з організму людини таких важких металів як ртуть і свинець. Основні значущі і корисні властивості морської ламінарії обумовлені саме наявністю в її складі альгінової кислоти.

Шкода

З огляду на неможливість всмоктування альгінатів людям, які мають захворювання шлунка, слід бути обережними при вживанні продуктів, що містять добавку Е405. Добавка Е405 сприяє утворенню нерозчинних солей заліза і калію що призводить до зниження можливості всмоктування і засвоєння альгінату калію. В організмі людини утворююча з альгінатів кислота не засвоюється, але здатна трохи розщеплюватися наявною мікрофлорою кишечника.

Застосування

Може застосовуватися при виробництві ароматизованих напоїв в якості стабілізатора каламуті. Перешкоджає утворенню осаду, розшарування рідини на фракції. Е405 широко застосовується для стабілізації какаовмісних напоїв (захищає від випадання какао в осад).

Харчова добавка Е405 здатна підвищити щільність масляних частинок ефірних масел-ароматизаторів. Ефірні масла не осідають на дно, а прагнуть піднятися на поверхню що може привести до утворення жирних плям. Штучно підвищена щільність напою перешкоджає можливому розшарування рідини.