E304 - Нульова небезпека
Антиокислювачі - важливі речовини, що продовжують термін придатності харчових продуктів і не допускають їх псування. До них належить харчова добавка Е304.
Пальмітинова кислота є найбільш поширеною в природі. Вона знаходиться в складі багатьох рослинних продуктів харчування. Якщо шляхом синтезу з'єднати пальмітинову і аскорбінову кислоту, то можна отримати складний ефір – аскорбілпальмітат. Саме під добавкою Е 304 і ховається ця речовина. Є жиророзчинним різновидом вітаміну С, без якого неможливе нормальне функціонування людського організму.
Застосування
У промисловості вона виконує багато корисних функцій.
1. Антиоксидант, що уповільнює процеси окислення і псування. Оберігає від згірклості
2. Стабілізатор. Утримує і закріплює фарбу.
3. Емульгатор. Не допускає злипання і розшарування продукту.
4. Розчинник. Рівномірно розподіляє інгредієнти.
Така речовина використовується у всіх випадках, коли не потрібно подальша теплова обробка вироби. Міститься в:
- сумішах для випікання хліба;
- сухому і згущеному молоці;
- виробах з м'яса;
- сніданках, в складі яких знаходиться картопля.
Антиоксидант присутній в замінниках материнського молока. Це означає, що він нешкідливий для немовлят.
Вплив на організм
Для запобігання негативних наслідків для організму важливо знати, скільки такого речовини можна додавати без небезпеки для здоров'я. У сертифікатах на добавку немає безпечного дозування Е-304. Але лабораторні аналізи доводять, що вона не впливає на здоров'я в кількості 1,25 міліграма на 1 кг ваги.