E202 - Дуже низька небезпека
Сорбат калію (E202) є калієвою сільлю сорбінової кислоти і використовується як консервант. Консервант E202 є найбільш розчинним із сорбатів. Розчинність сорбату калію при кімнатній температурі становить 138 г речовини в одному літрі води. Добавка E202 є природним консервантом. Найчастіше сорбат калію видобувають із кісточок деяких рослин. Також консервант E202 можна отримати синтетичним шляхом. Хімічна формула сорбату калію: C6H7KO2. Основні параметри харчової добавки E202: смак – нема; колір білий; консистенція – гранули чи порошок.
Застосування
Добавку E202 використовують у харчовій промисловості як консервант: основне застосування - у виробництві сирів та ковбасних виробів (сорбат калію може зупиняти зростання цвілевих грибів); у хлібобулочній промисловості – харчову добавку E202 можуть додавати у тісто при виробництві житнього хліба для запобігання утворенню на продукті крейдяної цвілі; у виробництві шоколадних та кондитерських виробів – як консервант з нейтральним смаком; у виробництві консервування овочів та соків; у приготуванні пряних та кислих соусів східної кухні – сорбат калію є досить ефективним антимікробним засобом при високих значеннях кислотності. Сорбат калію запобігає утворенню дріжджів та грибів у цих продуктах. Найчастіше харчову добавку E202 можна зустріти у таких видах продуктів: маргарини, майонези, ковбасні вироби, копченості, джеми, соки, безалкогольні напої, вина, цукрові та борошняні кондитерські вироби.
Вплив на організм
Алергенність речовини вкрай мала, не має канцерогенного, мутагенного впливу, не є тератогеном. Проведені дослідження показали нешкідливість.
Наукових відомостей про шкоду застосування добавки Е202 зараз немає. Можливі незначні алергічні реакції (вкрай рідко).