E172 - Дуже низька небезпека
Оксиди заліза (харчова добавка Е172) є хімічними сполуками заліза і кисню, відноситься до харчових барвників штучного походження.
Застосування
Оксиди та гідроксиди заліза широко поширені у природі і використовуються людьми у різних сферах виробництва. У харчовій промисловості добавка Е172 використовується як барвник для фарбування харчових продуктів у жовті, помаранчеві, червоні, коричневі та чорні кольори. Може використовуватися під час виробництва: сумішей для випічки; м'ясного паштету; рибного паштету; кормів для тварин; цукерок, шоколаду та драже; штучної риб'ячої ікри. Так, крім харчової промисловості, оксиди заліза використовуються: у металургійній промисловості як сировина для виробництва металів; як міцний пігмент у фарбах і покриттях; як каталізаторів в хімічній промисловості; у косметичній промисловості надання необхідних відтінків косметичної продукції; у фармацевтиці виготовлення лікарських засобів, що підвищують рівень гемоглобіну.
Вплив на організм
У малих дозах залізо корисне організму. Воно підвищує рівень гемоглобіну у крові. У той же час надлишок заліза може завдати відчутної шкоди здоров'ю. При високій концентрації заліза в організмі йде вироблення вільних радикалів, що може призвести до серцевих нападів та інсультів. Крім того, накопичення заліза у печінці провокує рак печінки. Однак це властиво людям із генетичним захворюванням гемохромотоз. У здоровому організмі за дотримання розумних доз споживання заліза воно повністю переробляється чи виводиться з організму.