E536 - Низька небезпека

Фороціанід калію (харчова добавка E536) є комплексною сполукою двовалентного заліза, яка існує, як правило, у вигляді тригідрату. Ця добавка може мати різні назви: жовта кров'яна сіль, фероціанід калію, жовта сіль, кроволужна сіль, гексаціаноферрат калію, залізистосинеродистий калій. Харчову добавку E536 отримують на виробництві з відпрацьованої маси, що містить ціаністі сполуки, що залишається після очищення газів на газових заводах. Ферроціанід калію не розчиняється у спирті, але у літрі води може розчинитися майже 300 г добавки E536. Основні параметри харчової добавки E536: смак - гіркувато-солоний; колір – жовтий, бурштиновий; запах – відсутній; консистенція – кристалічний порошок.

Застосування

У харчовій промисловості харчова добавка E536 використовується, в основному, для запобігання комкованню та злежуванню продукту, як добавка до кухонної солі (надає продукту світліший відтінок). Її застосовують: у виробництві ковбас; у виноробстві; у виробництві готових приправ та сумішей спецій; при виготовленні сиру; при випіканні житнього та бездрожжового хліба. Інші варіанти застосування фероциду калію: у нехарчовій промисловості, при виготовленні пігментів фарбування шовку, кольорового паперу як компонент інгібуючих покриттів та при ціануванні сталі; у хімічній промисловості, при виробництві ціаністих сполук, для виділення та утилізації радіоактивного вугілля; у сільськогосподарському секторі як добрива.

Вплив на організм

Враховуючи токсичну природу харчової добавки Е536, запроваджено жорстко регламентовані норми її застосування. У сіль фероціанід калію можна додавати максимум до 10 мг/кг, у винах залишків речовини бути не повинно. Якщо допустимі технологічні норми не порушувалися, фероціанід калію не становить для людини небезпеки. У той самий час, у процесі виготовлення харчової добавки Е536 і хімічному виробництві неприпустимо попадання їх у дихальні шляхи. Вдихання пари, що виділяються при реакціях з іншими речовинами, може спровокувати астматичний напад, подразнення бронхів, кашель.