E320 - Висока небезпека
Бутилгідроксіанізол (харчова добавка Е320) використовується як антиоксидант (речовини, що ігнібує процеси окислення). Хімічна формула бутилгідроксіанізолу: C11H16O2. За своїми фізичними властивостями добавка Е320 є воскоподібною речовиною в твердому агрегатному стані. Бутилгідроксіанізол нерозчинний у воді, але розчинний в органічних неполярних і слабополярних розчинниках (етанол, метанол, пропіленгліколь, жири та олії).
Застосування
Добавка Е320 широко використовується як добавка-консервант, особливо в жировмісних продуктах, кондитерських виробах і м'ясі. У багатьох країнах добавка Е320 занесена до червоного списку харчових добавок, оскільки має високий рівень небезпеки. Добавка Е320 в харчовій промисловості використовується для виробництва різних концентратів, напівфабрикатів, а також жувальних цукерок і гумок.
Вплив на організм
Харчовий антиоксидант E320 як повністю синтетична речовина біологічної цінності не представляє. Лабораторні дослідження впливу бутилгідроксіанізол на здоров’я людини тривають і вони неоднозначні. Одні вчені стверджують, що синтетичний антиоксидант Е320 є панацеєю від таких страшних недуг, як СНІД і рак. Доведено можливість речовини пригнічувати вірус герпесу. Інші стверджують, що властивість бутилгідроксіанізол вступати в організмі людини у взаємодію з нітратами, здатне викликати мутацію клітин ДНК, спровокувати розвиток злоякісних новоутворень. Обидві групи одностайні, що мала кількість добавки E320 не заподіє шкоди здоров’ю. Перевищення припустимої норми може викликати алергію, порушення роботи печінки, шлунка. Безпечним вважається вживання в день 0,5 мг/кг маси тіла.