E216 - Висока небезпека

Пропіловий ефір параоксибензойної кислоти (Е216) - харчова добавка, що використовується в харчовій промисловості як консервант. Хімічна назва за системою ІЮПАК propyl 4-hydroxybenzoate. Хімічна формула харчової добавки Е216: C10H12O3. Вона виявляє кислотні властивості. Добавка Е216 є порошок білого кольору, іноді забарвлення його приймає сіруватий відтінок, температура плавлення - 97 С°. Також із фізичних властивостей можна виділити низьку розчинність добавки Е216 у воді (близько 0,04%). Пропілпарабен зустрічається в природі як натуральна речовина в багатьох видах рослин та деяких видах комах. Однак у промисловості добавку Е216 отримують синтетичним шляхом: етерифікацією пара-оксибензойної кислоти та пропанолу (пропілового спирту).

Застосування

Харчова добавка Е216 має виражену антимікробну активність і має властивості інгібувати ріст бактерій, цвілі та різних грибків. Тому пропілпарабен широко використовується як консервант у різних косметичних засобах для зовнішнього застосування. Варто сказати, що пропіловий ефір параоксибензойної кислоти міститься практично у всіх шампунях, лосьйонах, кремах і т.д. Але це зовсім не означає, що консервант Е216 безпечний у харчовій промисловості, де він може застосовуватися при виготовленні цукерок, шоколаду, паштетів, супів тощо. У харчовій промисловості добавка Е216 найчастіше використовується в суміші з іншим консервантом - метилпарабен (харчова добавка E218).

Вплив на організм

При пероральному або парентеральному введенні пропілпарабен нетоксичний, хоча може викликати подразнення шкіри. Хронічна токсичність також відносно невисока. Пропілпарабен не має канцерогенних, мутагенних і кластогенних ефектів. Дослідження вплив на організм людини продовжуються. Ризики, що ще підлягають вивченню:

- негативний вплив на ендокринну систему;

- канцерогенний ризик, пов'язаний із ендокринними порушеннями;

- негативний вплив на чоловічу фертильність;

- репротоксичність.