E1442 - Низька небезпека
Гідроксипропілен-крохмалю фосфат (харчова добавка Е1442) відноситься до ряду модифікованих крохмалів (не плутати з генно-модифікованими). Добавка Е1442, як і всі модифіковані крохмалі, є звичайним харчовим крохмалом зі спеціально зміненими початковими характеристиками. Молекулярна формула оксипропілованого дикрахмальфосфату: C3H8O2×H3O4P×. За своїми фізичними властивостями, добавка Е1442 є зернистим порошком білого, з невеликим жовтим відтінком, кольору. Одержують добавку Е1442 шляхом етерифікації крохмалю з триметафосфатом натрію або оксихлорид фосфору у поєднанні з етерифікацією пропіленоксидом. В ході отримання добавки Е1442 відбувається «зшивання» окремих груп крохмалю, в результаті чого даний модифікований крохмаль має кращі властивості при заморожуванні - розморожуванні продуктів, надає їм більш рівномірний колір, а також є більш стабільним у лужних та кислих середовищах.
Застосування
Даний вид модифікованих крохмалів використовується при виробництві продуктів харчування як емульгатор і загусник. У харчовій промисловості крохмаль Е1442 застосовується переважно у молочних продуктах: йогуртах, молочних десертах, морозиві. Крім цього, добавка Е1442 часто зустрічається у складі різних соусів та майонезів. Деякі виробники використовують крохмаль Е1442, отриманий з генетично модифікованої кукурудзи.
Вплив на організм
Харчова добавка Е1442 має натуральне походження, проте, її вплив на організм людини до кінця не вивчений. У деяких випадках, вживання продуктів харчування, що містять Е1442, може викликати збільшення апендикса. Щоб уникнути заподіяння шкоди, Е1442 не слід застосовувати в харчуванні для маленьких дітей і немовлят, жінок при грудному вигодовуванні немовлят, вагітних жінок. Відомі дані, що вона може уповільнити перетравлення їжі в кишечнику, спричинити захворювання підшлункової залози.