E120 - Середня небезпека

Кармін (харчова добавка Е120) - барвник червонувато-пурпурного кольору. Точний колір барвника Е120 залежить від кислотності середовища: в кислому середовищі, де pH=3, кармін забарвлюватиме в помаранчевий; в нейтральному середовищі, при pH=5,5 червоний колір, а при pH=7 барвник Е120 буде пурпурним. Кармінову кислоту, з якої виробляється добавка Е120, отримують дуже цікавим і оригінальним способом - з комах. Кармінова кислота – це пігмент тіла самок щитівки або її яєць. Для виготовлення барвника Е120 самок збирають перед тим, як вони відкладуть яйця, саме в цей час їхнє забарвлення стає червоним. Оболонки комах очищаються від нутрощів, сушаться і обробляються розчином аміаку або карбонату натрію. Барвник Е120 коштує дорожче за інших, адже для виготовлення одного кілограма карміну, потрібна величезна кількість комах, та й сам процес дуже трудомісткий. З усіх барвників своєї групи, барвник Е120 є найстійкішим. Кармін майже не виявляє чутливості до світла, термічної обробки та окиснення.

Застосування

Кармін вважається нешкідливою добавкою. В основному добавка Е120 застосовується в рибо- та м'ясопереробному виробництві, молочній та кондитерській промисловості, для виготовлення алкогольних та безалкогольних напоїв. Барвник Е120 також використовується у виготовленні ковбас, соусів, кетчупів, глазурі, соків та желе. Інші використання карміну: у мікроскопії, для фарбування гістологічних препаратів; у косметиці; у виготовленні художніх фарб.

Вплив на організм

Кармін вважається нешкідливою добавкою і дозволений для застосування, оскільки побічних дій при концентраціях, що використовуються в харчовій промисловості, не виявлено. У поодиноких випадках кармін здатний викликати алергічні реакції.