E304 - Нульова небезпека

 

Антиокислювачі - важливі речовини, що продовжують термін придатності харчових продуктів і не допускають їх псування. До них належить харчова добавка Е304.

Пальмітинова кислота є найбільш поширеною в природі. Вона знаходиться в складі багатьох рослинних продуктів харчування. Якщо шляхом синтезу з'єднати пальмітинову і аскорбінову кислоту, то можна отримати складний ефір – аскорбілпальмітат. Саме під добавкою Е 304 і ховається ця речовина. Є жиророзчинним різновидом вітаміну С, без якого неможливе нормальне функціонування людського організму.

 Застосування

 У промисловості вона виконує багато корисних функцій. 

1.       Антиоксидант, що уповільнює процеси окислення і псування. Оберігає від згірклості

2.       Стабілізатор. Утримує і закріплює фарбу.

3.       Емульгатор. Не допускає злипання і розшарування продукту.

4.       Розчинник. Рівномірно розподіляє інгредієнти.

 

Така речовина використовується у всіх випадках, коли не потрібно подальша теплова обробка вироби. Міститься в: 

-          сумішах для випікання хліба;

-          сухому і згущеному молоці;

-          виробах з м'яса;

-          сніданках, в складі яких знаходиться картопля.

 

Антиоксидант присутній в замінниках материнського молока. Це означає, що він нешкідливий для немовлят.

Вплив на організм

Для запобігання негативних наслідків для організму важливо знати, скільки такого речовини можна додавати без небезпеки для здоров'я. У сертифікатах на добавку немає безпечного дозування Е-304. Але лабораторні аналізи доводять, що вона не впливає на здоров'я в кількості 1,25 міліграма на 1 кг ваги.