E967 - Низька небезпека

Ксиліт (харчова добавка E967) - це органічна сполука, що є багатоатомним спиртом, молекулярна формула - CH2OH (CHOH)3CH2OH. Використовується як підсолоджувач, стабілізатор, емульгатор і вологоутримуючий агент. Ксиліт є гігроскопічними кристалами, що не мають кольору, що володіють солодким смаком, добре розчиняються у воді, спиртах, оцтовій кислоті, піридині та гліколях. За насолодою він близький до цукру, але має нижчу калорійність (9,6 кКал/5 г) і знижений глікемічним індексом, тому рекомендований до вживання діабетиками та особами з гіперглікемією. У натуральному вигляді ксиліт міститься в клітковині багатьох овочів, фруктів, ягід, а також у грибах, кукурудзі та березі.

Застосування

У харчовій промисловості ксиліт, у вигляді добавки E967, широко використовується в кондитерських виробах для хворих на ожиріння та цукровий діабет, часто застосовується в жувальних гумках, як підсолоджувач, що не сприяє розвитку карієсу. Крім того ксиліт використовується у виробництві синтетичних смол, ефірів та поверхнево-активних речовин.

Вплив на організм

Низка зарубіжних досліджень показала, що ксиліт може бути застосований при лікуванні та профілактиці таких захворювань, як остеопороз, хвороби слуху та верхніх дихальних шляхів. Крім цього ксиліт також сприяє зниженню на 80% ймовірності передачі у вагітних бактерії Streptococcus mutans, яка відповідає за карієс, що передається від матері до дитини. Ксиліт не токсичний і не має протипоказань до вживання. Рекомендована добова норма споживання ксиліту — 50 г. До недоліків ксиліту можна віднести ймовірність виникнення проносного ефекту та підвищеного виділення жовчі. Також при зловживанні він може призвести до розвитку нирковокам'яної хвороби.