E920 - Нульова небезпека

Цистеїн, L- та його гідрохлориди - натрієва та калієва солі (харчова добавка Е920) - відноситься до покращувачів борошна та хліба, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. У лужному середовищі цистеїн нестійкий і розкладається на H2S, NH3 та піровиноградну кислоту. Цистеїн легко окислюється повітря, утворюючи цистин, дає комплекси з іонами металів. При окисленні цистеїн може утворюватися цистеїнова кислотата HO3SCH2CH(NH2)COOH, декарбоксилювання цистеїн призводить до цистаміну HSCH2CH2NH2. Цистеїн входить до складу білків та деяких пептидів (наприклад, глутатіону). Особливо багато цистеїну в кератинах. Біосинтез цистеїну в рослинах та мікроорганізмах здійснюється шляхом заміни OH на SH у серині.

Застосування

У харчовій промисловості L-цистеїн застосовується в основному як поліпшувач якості борошна та хлібобулочних виробів. Застосовується в медицині – входить до складу багатьох препаратів, що застосовуються при ревматоїдному артриті, раку, захворюваннях артерій.

Вплив на організм

Сприяє якнайшвидшому одужанню після опіків, операцій. Зв'язує розчинне залізо та важкі метали. Добавка Е920 входить до складу спортивного або спеціального харчування, оскільки завдяки своїм властивостям вона прискорює утворення м'язових тканин і спалює жири.

При надмірному споживанні може провокувати нудоту, блювання, розлад шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції.