E901 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка Е901 (віск бджолиний, білий і жовтий) — відноситься до глазурувачів натурального походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Бджолиний віск - продукт життєдіяльності бджіл, складне органічне з'єднання. Являє собою суміш складних ефірів вищих жирних кислот і вищих спиртів (близько 72 %), вуглеводнів, вільних жирних кислот і невеликої кількості вільних жирних спиртів. Білий бджолиний віск - тверда речовина від білого до жовтуватого кольору, напівпрозоре в тонкому шарі, що має слабкий характерний запах меду. Жовтий бджолиний віск - тверда речовина жовтого або світло-коричневого кольору, що має характерний запах меду. Діапазон плавлення 62-65 ° C. добре розчинний у хлороформі та ефірі; середньо розчинний у етанолі; нерозчинний у воді.

Спосіб отримання

З бджолиних стільників, обрізків вощини, воскових наростів у вуликах розплавленням гарячою водою, парою або сонячним теплом. Розплавлений продукт фільтрують і відливають в брикети жовтого воску. Білий віск отримують відбілюванням окислювачами, наприклад пероксидом водню, сірчаною кислотою або на світлі.

Користь

Натуральний продукт, корисний для здоров'я. Віск бджолиний (особливо жовтий) містить більше 300 корисних речовин. Потрапляючи в травну систему, починає діяти як природний сорбент: зв'язує і виводить токсини; усуває симптоми дисбактеріозу, відновлює рівновагу мікрофлори; стимулює роботу кишечника. Віск біологічно активний, є хорошим провідником цінних для організму компонентів.

Бджолиний віск має сильні бактерицидні властивості. Він використовується для виробництва лікарських препаратів (мазей і пластирів), при лікуванні ран, опіків, виразок, запальних процесів шкіри і слизових оболонок.

Шкода

Протипоказаний при індивідуальній непереносимості.

Застосування

Може використовуватися для поверхневої обробки горіхів, кавових зерен, фруктів; для виготовлення захисної оболонки сирів, що оберігає вироби від висихання і зараження пліснявими грибами; у складі глазурі для покриття шоколаду, драже; при виробництві цукрових і борошняних кондитерських виробів; як компонент основи в жувальній гумці.