E585 - Низька небезпека

Лактат заліза (харчова добавка E585) – зеленувато-білий порошок або зростки голчастих кристалів, що повільно розчиняється у воді та нерозчинний у спирті. Водні розчини речовини мають слабокислу реакцію і забарвлюються в бурий відтінок при зіткненні з повітрям.

Застосування

У медицині широко використовується для профілактики та лікування залізодефіцитної анемії (у тому числі у періоди вагітності та лактації). У харчовій промисловості використовується як стабілізатор забарвлення. Іноді додається у суміші з іншими солями-плавителями при виробництві плавленого сиру, консервації чорних оливок. Інші сфери застосування: фармацевтика, ветеринарія.

Вплив на організм

Лактат заліза сприяє підвищенню рівня заліза в крові, усуває анемічний синдром (слабкість, запаморочення, стомлюваність), стимулює кровотворну функцію.

Побічні ефекти цього препарату: диспепсія (нудота, блювання), головний біль. При тривалому застосуванні викликає рахіт у дітей. Як харчова добавка Е585 викликає пухлини у експериментальних мишей при підшкірному введенні, але для людини вважається відносно безпечною для вживання.