E570 - Дуже низька небезпека

Жирні кислоти (харчова добавка E570) – карбонатні кислоти з відкритим ланцюгом, що включають карбоксильну групу, виявлені в природних жирах. Такі кислоти поділяються на три види за наявністю подвійних зв'язків у ланцюзі: насичені, ненасичені та полінасичені. За кількістю атомів вуглецю кислоти поділяються на: нижчі, середні та вищі. Більшість жирних кислот знаходиться в рослинному насінні. Синтез жирних кислот здійснюється в цитозолі, але деякі з них не можуть бути синтезовані в організмі, вони називаються незамінними. Жирні кислоти мають властивість накопичуватися у жирових тканинах у вигляді тригліцеридів. А при дії таких речовин, як адреналін, глюкогон, норадреналін запускається процес ліполізу і потрібні кислоти відправляються, щоб забезпечити потребу клітини енергією. Жирні кислоти, що мають короткі та середні ланцюжки, всмоктуються в кров через капіляри кишечника. Ті, що не можуть проникнути через маленькі капіляри кишечника, поглинаються ворсинками та синтезуються у тригліцеридах.

Застосування

Харчова добавка E570 відноситься до стабілізаторів та емульгаторів штучного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів.  Може використовуватися при виробництві цукру, пекарських дріжджів, спирту, молочних продуктів, включаючи згущені, мармеладів, пастили, зефіру, джемів.

Інші сфери застосування: фармакологія (БАДи, вітамінні комплекси); косметологія (засоби для догляду за шкірою, волоссям та нігтями); побутова хімія; широко застосовуються як основний компонент у приготуванні мила.

Вплив на організм

Жирні кислоти швидко абсорбуються в кров та повністю засвоюються організмом. Забезпечують енергією при м'язовому скороченні, надають гормональну підтримку, сприяють нормалізації обмінних процесів; беруть участь у підтримці температури тіла, регулюють будову та живлення клітин, стимулюють імунітет.

При надмірному вживанні харчова добавка Е570 може провокувати розлади шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції (висип), мігрень. Рекомендується бути обережним при гемофілії - речовина розріджує кров.