E530 - Дуже низька небезпека
Оксид магнію (харчова добавка E530) – пухкий легкий порошок, нерозчинний у воді, вибухо- та пожежобезпечний. Плавиться за нормальної температури 2825 З. Легко вбирає воду. Його коефіцієнт відображення у широкій спектральній масі дорівнює одиниці, тобто речовина є абсолютним відбивачем. У природі існує у вигляді мінералу періклаз. Реагує з водою та розведеними кислотами, з утворенням відповідних солей. У промисловості одержують шляхом випалу таких мінералів, як магнезит та доломіт. Хімічна формула: MgO.
Застосування
Оксид магнію має надлишковий вміст соляної кислоти, у медицині застосовується для підвищення кислотності шлункового соку. У харчовій промисловості використовується як добавка, що перешкоджає злежуванню та комкуванню. Інші використання оксиду магнію:
- у промисловості, під час виробництва вогнетривів, цементів;
- у нафтовій промисловості, для очищення нафтопродуктів;
- при виробництві гуми як наповнювач;
- у будівництві, при виробництві плитки.
Вплив на організм
Під час роботи з оксидом магнію, у виробничих умовах, необхідний обов'язковий захист органів дихання та очей (можливе подразнення слизової оболонки та кашель, почервоніння очей). Випадкове проковтування оксиду магнію може спричинити розлад кишечника. Однак у продуктах харчування кількість оксиду магнію як харчова добавка Е530 обмежена. Добавка оксид магнію Е530 визнана безпечною для застосування у виробництві харчових продуктів.