E516 - Дуже низька небезпека
Сульфат кальцію (харчова добавка E516) – безбарвні ромбоподібні кристали, кальцієва сіль сірчаної кислоти. У природі найчастіше перебуває у вигляді дигідрату. Але за високих температур може існувати у вигляді стабільних кубічних модифікацій. У воді розчинний незначно, і з підвищенням температури розчинність падає. Речовину одержують у складі мінералів (гіпс, алебастр, селеніт) або синтетичним шляхом. Хімічна формула: CaSO4. При випаленні сульфат кальцію втрачає воду і перетворюється на порошок. Якщо потім його змішати з водою, то він застигає, що знайшло широке застосування в медицині та мистецтві. Лікарі роблять із гіпсу пов'язки, які фіксують в одному положенні якусь частину тіла. Набираючи води, сульфат кальцію трохи збільшується в обсязі, чим користуються скульптори, передаючи найменші.
Застосування
У харчовій промисловості використовується як емульгатор, покращувач борошна та хліба, затверджувач. Широко застосовується як коагулянт, наприклад, в Японії при виготовленні тофу із соєвого молока. Інші використання сульфату кальцію:
- у будівництві як матеріал для виготовлення сухої штукатурки, перегородок, елементів декору;
- використовується у виробництві в'яжучих матеріалів.
Вплив на організм
Харчова добавка Е516 легко засвоюється, є безпечною для здоров'я. Є джерелом кальцію. Кальцій — життєво важливий мінеральний елемент, необхідний для підтримки рівноваги електролітів в організмі та адекватного функціонування численних регуляторних механізмів. Бере участь в обміні кісткової тканини, регулює процес збудливості та скоротливості в міокарді, поперечнополосатій та гладкій мускулатурі, бере участь у процесах збудження центральної та периферичної нервової системи, регуляції згортання крові, проникливості судинної стінки та активності ферментів.
Наукових відомостей про небезпеку застосування як харчової добавки Е516 для здоров'я людини зараз немає.