E476 - Низька небезпека

Полігліцерин (E476) - харчова добавка-емульгатор. За своїм хімічним складом є сполукою жирних кислот. Зовні виглядає як в'язкі темні олії. Широка область плавлення. Добре розчинний в ефірі, вуглеводнях, оліях; середньо розчинний у спиртах; нерозчинний у воді, гліколях. Термостійкість та стійкість до гідролізу хороші.

Застосування

Може застосовуватись у виробництві шоколадних кондитерських виробів. У виробництві шоколаду E476 застосовується як емульгатор, що дозволяє шоколаду з малим вмістом олії какао-бобів текти так само, як і шоколад з високим вмістом жиру. Ця важлива якість шоколаду дозволяє йому правильно обтікати начинку під час виробництва тієї чи іншої продукції. Відомо, що масло какао-бобів є досить дорогим продуктом. У зв'язку з цим і під виглядом турботи про здоров'я населення (зменшення кількості жирів у шоколаді), виробники шоколадних виробів застосовують полігліцерин, намагаючись заощадити на собівартості продукції, замінюючи дорожчі інгредієнти дешевшими.

Вплив на організм

Повільно розщеплюється у кишечнику на складові компоненти. Полірицинолові кислоти всмоктуються у стінки печінки та розпадаються з наступним засвоюванням. Полігліцерини в метаболічних процесах не беруть участь, виводяться природним шляхом.

За деякими даними, надмірне вживання продуктів з Е476 може призвести до збільшення розмірів печінки та нирок, а також до порушення обмінних процесів в організмі людини. Добавка Е476 не є алергеном.

З особливою обережністю слід ставитися до вживання полігліцеринів людям, які страждають на захворювання шлунка і дітям молодшого віку.

Додаткові дослідження впливу полігліцерину на організм людини довели, що Е476 не має токсичної дії і не здатна викликати подразнення шкірних покривів при прямому контакті з речовиною. Дорогіший аналог — соєвий лецитин без ГМО є нешкідливим. Не рекомендується для дитячого харчування.

У великих дозах Е476 діє як проносне і снодійне.