E472e - Дуже низька небезпека

Ефіри гліцерину та діацетилвинної і жирних кислот (добавка Е472е) - складається із змішаних ефірів гліцерину, в яких одна або більше гідроксильних груп гліцерину етерифікована у складний ефір діацетилвинної кислоти та жирних кислот. Ефіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот отримують шляхом реакції діацетилвінного ангідриду з моно- та дигліцеридами, які отримані з рослинних або тваринних джерел. Основною діючою речовиною в емульгаторі Е472 є молекули гліцерину з залишками стеаринової і діацетилвінної кислот і вільної вторинної гідроксильної групою. Саме ці молекули будують стабільну клейку мережу, що надає продуктам пластичності та однорідності. Як сировина для добавки Е472е найчастіше використовується соєва олія з генетично модифікованих рослин. Ефіри гліцерину, діацетилвінної та жирних кислот розкладаються в організмі людини на окремі жири та кислоти та переробляються організмом як і інші натуральні мікроелементи. На відміну від інших емульгаторів для тесту добавка Е472е не є формою комплексів крохмалів.

Застосування

Основна функція добавки Е472е – надання тісту пластичності. Зазвичай ця добавка-пластифікатор використовується в тісті в кількості від 0,3 до 0,5% загальної маси борошна. Добавка Е472е використовується у твердих сортах хліба, печивах, розчинних кавових напоях, морозиві. Вона надає однорідність, в'язкість та пластичність різним харчовим продуктам. 

Вплив на організм

Потрапляючи в організм людини, вона повністю переробляється, не впливаючи на здоров'я. Це підтверджують і проведені на тваринах дослідження. Тому ця добавка вважається безпечною для людини.