E471 - Дуже низька небезпека

Моно- та дигліцериди жирних кислот (E471) - харчова добавка, яка використовується як стабілізатор та емульгатор. Являє собою моно-і дигліцериди жирних кислот. Добавка має природне походження. Її виробляють переважно з рослинних жирів (пальмова, соєва, рапсова олія) та гліцерину. У готовій суміші може бути до 90-95% моногліцеридів. Серед домішок – вільний гліцерин, вільні жирні кислоти, жири, що не омиляються, складні ефіри полігліцерину. Також у виробництві добавки можуть використовуватись тваринні жири, і це слід враховувати вегетаріанцям. Основні параметри харчової добавки E471: колір - від блідо-жовтого до світло-коричневого; смак – нейтральний; запах – ні; консистенція – рідка олія (гліцериди ненасичених жирних кислот), порошок, пластівці, гранули (гліцериди насичених жирних кислот). 

Застосування

Е471 використовується у харчовій промисловості для змішування «незмішуваних» рідин (приклад: змішування води та олії). Найбільш часто застосовується при виробництві маргарину, морозива, майонезів, йогуртів та інших продуктів з високим вмістом жирів. Емульгатор дозволяє зберегти смак та аромат продукту на тривалий період, покращує його консистенцію (підвищує в'язкість), утримує вологу, фіксує піну, допомагає створити консистенцію желе. Додаток E471 допомагає збільшити термін зберігання продукції. Емульгатор E471 не розчиняється у воді. Може розчинятися у хлороформі, бензолі, спирті. Основні продукти, в яких використовується добавка E471: маргарини, морозиво, майонези, йогурти, шоколад, жувальна гумка, жири та соуси, молочна продукція, мармелад, джеми. Також харчова добавка E471 застосовується при виготовленні дитячого харчування, замінників грудного молока, продуктів прикорму, молочних сумішей. 

Вплив на організм

Добавка Е471 належить до групи натуральних безпечних добавок. В людському організмі переробляється так само, як і всі інші жири. Річ у тому, що моногліцериди і дигліцериди жирних кислот за своєю будовою дещо схожі на частково засвоєний натуральний жир, тож людський організм переробляє цей емульгатор, як і всі інші жири. Шкоди організму можуть завдати безпосередньо самі продукти, що містять цю добавку при їх постійному споживанні і у великих кількостях. У дітей, які надмірно споживають продукти з вмістом добавки E471, може з часом розвинутися ожиріння.