E470 - Нульова небезпека

Знаком Е470 маркуються речовини, або навіть група речовин, які використовуються як харчові добавки. Ці синтетичні концентрати застосовуються для запобігання злежуванню або склеювання деяких сипучих продуктів. Відносяться здебільшого до категорії емульгаторів, диспергаторів, роздільників, стабілізаторів піни.

Основні характеристики речовин

Іншими назвами даної харчової добавки є: кальцієві, алюмінієві, натрієві, магнієві, амонійні і калієві солі карбонових жирних кислот, стеарати кальцію, магнію, амонію, калію, натрію і алюмінію, Е470, Salts of fatty acids (with base Ca, Al, Mg , Na, К and NH4), Salts of myristic, солі аліфатичних жирних кислот, Palmitic and stearic fatty acids.


Такі речовини зазвичай на зовнішній вигляд нагадують зерна, лусочки або порошок. Колір їх варіюється від білого, до жовто-коричневого і навіть бурого. Деякі солі дуже добре розчиняються у воді, а ось кальцієва сіль нерастворима ні в воді, ні в етиловому спирті, ні в ефірах.


Хімічним шляхом таку харчову добавку отримують за допомогою молекулярних реакцій, причому при цьому не грає ролі отгонка жирних харчових кислот. У процесі виробництва утворюються різні домішки: гліцерин, моногліцериди, вода, дигліцериди, неомиляемие жири і жирні кислоти.

Дані речовини швидко, легко і в загальній кількості засвоюються людським організмом.

Корисні і шкідливі властивості харчової добавки Е470

По суті своїй солі аліфатичних карбонових кислот не несуть організму людини ніякої небезпеки, але не дивлячись на це існують жорстко встановлені і контрольовані норми на її вживання. Їх дозволено додавати в харчові продукти лише в кількості шести відсотків від загальної маси готової продукції.

В основному це пов’язано з освітою і наявністю в них безлічі різних шкідливих домішок. Відповідно шкоди організму наносять лише ті добавки, домішки в яких залишаються при їх утворенні.

Тому категорично протипоказано вживати такі речовини людям, що страждають порушеннями обмінних процесів в організмі.

У деяких випадках може спровокувати виникнення і розвиток захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Безпека ж даних продуктів гарантована повним засвоєнням речовин в організмі, відсутністю побічних реакцій при дотриманні правил і норм вживання.

Застосування солей жирних кислот

Основним призначенням групи таких речовин є перешкоджання злежування сипучих продуктів: сухих супів і сухих бульйонів, цукрової пудри, і інших видів харчової продукції. Найменування стеарат найчастіше вживають для назви всіх солей насичених жирних кислот, а олеат, в свою чергу, – для ненасичених.


Добре зарекомендувала себе така добавка у фармакологічній галузі, сприяючи кращому спрессовиваніе і ковзанню гранулятов, таблеток, екструзійних продуктів.
Ще можливо застосувати солі аліфатичних карбонових кислот та в косметологічної промисловості, при виробництві миючих засобів, побутової хімії, а також при переробці макулатури.