E464 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка E464 (гідроксипропілметилцелюлоза) — відноситься до загущувачів, стабілізаторів і емульгаторів натурального походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Оксипропілметилцелюлоза, або гідроксипропілметилцелюлоза (ГПМЦ) — змішаний ефір на основі метилцелюлози, що містить в елементарній ланці макромолекули целюлози поряд з метоксильними гідроксипропільними групами. У нормальних умовах-тверда речовина (світлий гігроскопічний порошок або гранулят). Добре розчинний у холодній воді; середньо розчинний у гарячій воді; не розчиняється в спиртах, органічних розчинниках.

Отримання

α-целюлозу (клітинне речовина), отриману прямо з рослинних волокон, піддають набухання в сильно лужному середовищі і потім взаємодії з метилхлоридом і пропіленоксидом. Домішки: незаміщена целюлоза, окис пропілену і його полімери, хлоргідрин, кухонна сіль.

Метаболізм і токсичність

Невсмоктувана, нерозщеплювана розчинна баластна речовина, при одноразовому прийомі понад 5 г має проносну дію.

Користь

Добавка нетоксична і вважається безпечною для людини.

Гранично допустима кількість споживання на добу не встановлено. При помірній гіперхолестеринемії ефективно нормалізує рівень ліпідів в крові, попереджає розвиток діабету і серцевих захворювань. М'яко стимулює перистальтику. Не перетравлюється, в кишечнику набухає і сприяє виведенню токсинів, неперетравлених залишків їжі і води.

Негативний вплив

У великих разових дозах або при великій концентрації можливі кишкові розлади, починаючи від здуття живота і закінчуючи запором або діареєю.

Застосування

На холоді гідроксипропілметилцелюлоза проявляє властивості загусника, при нагріванні оборотно желерує. Збільшує газоутворення в здобних виробах, покращує структуру випічки, запобігає втрати жиру при випічці/обсмажуванні (1-5 г/кг). У десертах і морозиві стабілізує структуру і піну, запобігає синерезис (2-5 г/кг), в газованих напоях запобігає випаровуванню газу (0,1–0,5 г / кг). Додається в кетчупи та інші соуси для їх хорошого утримування на гарячих смажених продуктах (5-10 г/кг), а також в покриття для поліпшення прилипаємості (3-10 г/кг).

Інші сфери застосування: в якості сполучного засобу у фарбах, лаках, дисперсіях, косметиці, клеючих речовинах, будівельних розчинах, засобах захисту рослин.