E460 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка E460 (целюлоза) — відноситься до добавок перешкоджающих злежуванню і грудкування, стабілізаторів і емульгаторів натурального походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою білий або майже білий легкосипучий кристалічний порошок без запаху; під мікроскопом структура волокон невиразна. Погано розчинний у розчині гідроксиду натрію; не розчиняється у воді, спиртах, органічних розчинниках.

Виділяють 2 речовини, що відносяться до групи харчового стабілізатора Е460 целюлоза мікрокристалічна: (i) целюлоза мікрокристалічна (МКЦ, Microcrystalline cellulose, Cellulose gel) і (ii) целюлоза в порошку (Powdered cellulose, Порошок целюлози, Cellulose powder).

Целюлоза є текстурируючою речовиною і стабілізатором, застосовується для запобігання злежування і грудкуванню харчових продуктів. Додатково використовується в якості емульгатора, освітлювача, наповнювача і роздільника речовин. Целюлоза мікрокристалічна має структуру сипучого порошку білого кольору без явно вираженого запаху.

Отримують целюлозу з задерев'янілих волокон рослин. Виділену безпосередньо з рослинних волокон (не з макулатури) альфа-целюлозу (клітинна речовина) звільняють в концентрованій HCl від 30-50% некристалічної целюлози. Домішки: хлоровані речовини, залишки лігніну.

Метаболізм і токсичність

Невсмоктувана і незасвоювана баластна речовина. Частинки розміром до 120 мкм певною мірою схильні до персорбції (імовірно); поведінка інших частинок неясна.

Мікрокристалічна целюлоза є невсмоктуваною і незасвоюваною баластною речовиною. Допустима норма добового споживання добавки Е460 не обмежена, так як целюлоза не відноситься до небезпечних добавок і дозволена до застосування в харчовій промисловості. Найбільш застосовуваною модифікацією натуральної целюлози є порошкова целюлоза мікрокристалічна МКЦ, яка відноситься до виду харчових інгредієнтів і дозволяє значно знизити калорійність продуктів, не впливаючи на їх органолептичні якості. Усуваючи надлишок енергетичної цінності продуктів, МКЦ призводить до нормалізації обмінних процесів організму і зниження ймовірності появи новоутворень.

Застосування

Може використовуватися при виготовленні соусів, сирних продуктів і десертів на основі молока і фруктових добавок, хлібобулочних виробів, м'ясних консервів, морозива. Застосовується як добавка, що перешкоджає злежуванню, що розділяє агент, допоміжна речовина при таблетуванні, баластна речовина.

Інші сфери застосування: фармацевтика, косметика.