E451(i) - Середня небезпека

Трифосфат пентанатрію (харчова добавка E451(i)) - відноситься до комплексоутворювачів, регуляторів кислотності та текстураторів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою білий, трохи гігроскопічний порошок або гранули. Добре розчинний у воді; нерозчинний в етанолі. Трифосфати - це група хімічних сполук, що відрізняються одна від одної будовою, молекулярною масою, рівнем кислотності.

Застосування

У харчовій промисловості використовується у формі гексагідрату у виробництві м'ясних та рибних консервованих та швидкозаморожених продуктів для покращення текстури, а також у виробництві плавлених сирів як солі-плавник. Часто використовується разом з іншими фосфатами та цитратами. Один або в поєднанні з іншими стабілізаторами застосовується у виробництві вершків, молока, що згущує, сухих молока і вершків. Інші сфери застосування: у виробництві миючих засобів, у виробництві цементу, у текстильній промисловості.

Вплив на організм

Наукових даних про користь застосування харчової добавки Е451(i) для здоров'я людини немає. Е451(i) біологічної цінності не має.

Трифосфати відносяться до небезпечних добавок, тому надмірне вживання продуктів із цією добавкою може призвести до розвитку сильних запальних явищ слизових оболонок організму та особливо органів травної системи. У дітей при цьому може бути стан нервозності та гостра нестача кальцію. Трифосфати здатні викликати гострий розлад шлунка. Вважається, що впливає як ракоутворююче і підвищує рівень холестерину. Будучи дуже небезпечними речовинами, трифосфати, здатні негативно впливати на шкірні покриви. Алерген