E451 - Середня небезпека

Трифосфати (харчова добавка Е451) це солі триполіфосфорної кислоти. На вигляд трифосфати являють собою порошок білого кольору, що отримується шляхом синтезування з різних речовин.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е451 використовується як регулятор кислотності, стабілізатор, текстуратор, комплексоутворювач, фіксатор забарвлення, антиоксидант. Трифосфати використовуються для виготовлення спеціальних напоїв для спортсменів, безалкогольних напоїв. Добавка Е451 додається в стерильне та пастеризоване молоко, морозиво, молоді сири, кисло-вершкове масло, збиту яєчну суміш для омлетів та інші яєчні продукти. Харчову добавку Е451 використовують при виготовленні макаронних виробів, сухих супів, рибного фаршу, сиропів, декоративних виробів (наприклад глазур), бутербродного маргарину, кондитерських виробів. Крім того, харчова добавка Е451 широко використовується при консервуванні ракоподібних, обробці свіжої та мороженої риби, випіканні різних кексів, тортів та іншої здоби. Добавка Е451 може використовуватися в продуктах як самостійно, так і спеціальних сумішах у поєднанні з іншими стабілізаторами. Крім харчової промисловості, трифосфати дуже широко використовуються у виробництві побутової хімії та косметичних засобів.

Вплив на організм

Надмірне вживання може провокувати порушення засвоюваності кальцію, відкладення кальцію та фосфору у нирках, впливати на виникнення остеопорозу та метаболічного ацидозу, викликати розлади шлунково-кишкового тракту та алергічні реакції. Не рекомендується використовувати у дитячому харчуванні.