E444 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка E444 (сахарози ацетат ізобутират) — відноситься до емульгаторів і стабілізаторів штучного походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою суміш всіх можливих комбінацій складних ефірів сахарози, оцтової та ізомасляної кислот з мольним співвідношенням ацетатів до бутиратів приблизно 2:6. Зовні виглядає як прозора, що не містить осаду рідина блідо-солом'яного кольору з м'яким смаком і запахом. Добре розчинний у більшості органічних розчинників; нерозчинний у воді.

Спосіб отримання

Етерифікацією харчової сахарози оцтовим ангідридом та ізомасляним ангідридом з подальшою дистиляцією. Домішки: триацетин.

Вплив на організм людини

Користь

Наукові дані про користь застосування харчової добавки Е444 для здоров'я людини зараз відсутні. Біологічної цінності не представляє.

Шкода

Допустима норма добового споживання становить не більше 1 г/кг. Застосування Е444 дозволено тільки в поєднанні з іншими схожими загусниками. З огляду на неможливість всмоктування Е444 людям, які мають захворювання шлунка, слід бути обережними при вживанні продуктів містять цю добавку.

Е444 сприяє утворенню нерозчинних солей заліза і калію що призводить до зниження можливості їх всмоктування і засвоєння. Сахарози ацетат не є алергеном і не викликає роздратування шкірних покривів.

Застосування

В якості стабілізатора (загусника) і замутнителя безалкогольних напоїв.

Інші сфери застосування: косметологія, фармацевтика.