E442 - Низька небезпека

Харчова добавка E442 (амонійні солі фосфатидних кислот) - відноситься до емульгаторів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою суміш амонійних похідних фосфатидних кислот, отриманих з харчового жиру (зазвичай частково отвержденної ріпакової олії). Виглядає як коричнево-жовта масляниста маса з приємним запахом і смаком. Добре розчинний у вуглеводнях, теплих маслах; середньо розчинний у гліколях, теплій воді; не розчиняється в холодній воді, етанолі, ацетоні. Широка область плавлення.

Отримання

Переетерифіковані жири з високим вмістом дигліцеридів обробляють п'ятиокисом фосфору і потім нейтралізують газоподібним аміаком. Домішки: нейтральні жири та олії, полігліцериновий ефір, полімерні жирні кислоти, жирні оксикислоти, моногліцерид-діефір фосфорної кислоти.

Метаболізм і токсичність

Розщеплюються і метаболізуються як лецитини.

Користь

Встановлена гранична добова доза дорівнює 30 мг/кг маси тіла. При її дотриманні ніяких побічних ефектів не спостерігається. Добавка вважається безпечною для людини. Потрапляючи в організм людини — повністю засвоюється.

Шкода

Використання добавки Е442 суворо заборонена при промисловому виготовленні продуктів харчування, які призначаються для дітей і певної групи людей (діабетиків). Це пов'язано з ймовірною шкодою харчового стабілізатора Е442 Фосфатиду амонійні солі, який, як правило, проявляється у вигляді алергічних реакцій організму і подразнень слизових оболонок. Особливо рекомендується уникати продуктів харчування з добавкою Е442 в складі людям із захворюваннями шлунка і дисфункцією процесів обміну речовин.

Застосування

Харчова добавка Е442 використовується для додавання головним чином в какао, шоколад і цукерки на основі какао.

Інше застосування: при виготовленні мастил, пластифікаторів, нейлону і для знищення шкідливих комах (інсектициди).