E435 - Дуже низька небезпека

Харчова добавка E435 (поліоксіетилен (20) сорбітан моностеарат) — відноситься до емульгаторів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою суміш складних ефірів стеаринової кислоти з сорбітом і його моно - і діангідридами, конденсована з приблизно 20 молями етиленоксиду на моль сорбіту і його ангідридів.

Зовні виглядає як масляниста рідина або полугель від лимонного до оранжевого кольору з тонким характерним запахом і гіркуватим смаком. Температура плавлення знижується зі зменшенням довжини оксиетиленових ланцюгів, одночасно посилюються гідрофільні властивості, термостійкість і стійкість до гідролізу. Добре розчинний у воді, спиртах; середньо розчинний в гліколях, складних ефірах, вуглеводнях; нерозчинний в мінеральних і рослинних оліях.

Отримання

На складний ефір сорбітану і лауринової кислоти (SPAN® ) проводять полімеризацію в розчині окису етилену. При цьому можуть реагувати всі вільні і етерифіковані OH-групи, так що олеїнова кислота теж частково переміщається на кінці оксіетіленових ланцюгів. Домішки: поліоксіетилени, у тому числі циклічні (наприклад, діоксан), гліколі, залишки розчинників, вільна олеїнова кислота.

Вплив на організм людини

Жирні кислоти дуже повільно розщеплюються лугами і ліпазами. Твіни змінюють всмоктуваність вмісту кишечника, так що може змінитися здатність до ресорбції навіть невсмоктуваних речовин. Поліглікольсорбітани виділяються з організму нерозщепленими з калом або сечею.

Користь

Наукові дані про користь застосування харчової добавки Е435 для здоров'я людини зараз відсутні. Біологічної цінності не представляє.

Шкода

Може порушувати всмоктування інших речовин. Необхідно враховувати при одночасному вживанні лікарських і вітамінних засобів. При надмірному вживанні можлива індивідуальна непереносимість і роздратування шлунково-кишкового тракту. Ступінь негативного впливу харчової добавки Е435 на організм людини до кінця не вивчена. Ведуться дослідження.

Застосування

Може використовуватися при виробництві морозива (крім молочного і вершкового), фруктового льоду, цукристих кондитерських виробів, супів консервованих і концентрованих, дієтичних продуктів (в тому числі дієтичні суміші для зниження маси тіла), десертів, здобних хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів, аналогів молока і вершків, жувальної гумки, соусів, жирових емульсій для хлібобулочних виробів, БАД та ін.

Інші сфери застосування: косметологія, фармацевтика.