E421 - Низька небезпека

Маніт (харчова добавка E421) - шестиатомний спирт, що відноситься до групи цукрів і міститься в багатьох рослинах. На вигляд є речовина світло-жовтого кольору, добре розчинна в гарячій воді. Хімічна формула: C6H14O6  Використання великої кількості цієї речовини може спричинити ознаки зневоднення організму.

Застосування

Маніт широко застосовується в медичній практиці як внутрішньовенні ін'єкції при проведенні операцій та деякого виду лікування, а також для зниження внутрішньочерепного тиску. У харчовій промисловості використовується як підсолоджувач і речовини, що перешкоджають комкуванню. Застосовується при виготовленні жувальної гумки. Інші застосування маніту: використовується для отримання смол, оліфи, лаків та інших поверхнево-активних речовин; застосовується під час виготовлення вибухових речовин; використовується в парфумерії.

Вплив на організм

При попаданні в організм підвищує осмотичний тиск плазми та знижує реабсорбцію води, що характеризується виділенням великої кількості води, тобто речовина має яскраво виражену дегітратуючу дію. Маніт не слід вживати при порушенні функції виділення нирок або тяжкої недостатності кровообігу.

Харчова добавка Е421 неалергенна, солодка, може використовуватися для дієтичного харчування як замінник цукру. Чинить сечогінну дію, знижує внутрішньочерепний тиск. Не провокує розвиток карієсу.

Не є алергеном, але може призвести до подразнення слизових оболонок організму. Маніт всмоктується тонким кишечником незначно, одноразовий прийом понад 20 г (денний прийом понад 50 г) може викликати пронос. У товстій кишці маніт піддається ферментативному розщепленню (іноді супроводжується здуттям живота) і потім засвоюється інсулінонезалежно, вивільняючи близько 2,4 ккал/г.

Необхідно бути обережними при вагітності. Категорія дії на плід за FDA - C.

При надмірному вживанні може провокувати діарею, зневоднення, слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, загострення хронічних захворювань, підвищення внутрішньочерепного тиску.