E420 - Низька небезпека

Сорбіт або глюцит (харчова добавка E420) є шестиатомарним спиртом з солодкуватим смаком. Хімічна формула речовини: C6H14O6. Речовина відноситься до класу харчових підсолоджувачів. Добувається переважно з глюкози шляхом гідрування. У природі сорбіт можна зустріти у деяких видах водоростей, кісточкових плодах (яблука, абрикоси) та інших рослинах. Найбільше сорбітолу міститься у плодах горобини.

 

У харчовій промисловості добавка E420 використовується як підсолоджувач, емульгатор, комплексоутворювач, текстуратор. Сорбітол може втягувати вологу з повітря, що дозволяє продуктам на його основі довгий час залишатися свіжими. Тому харчова добавка E420 також використовується в харчовій промисловості як вологоутримуючий агент. Часто сорбітовий сироп входить до складу кондитерських виробів без цукру, призначених в основному для людей хворих на цукровий діабет. Крім того сорбітол зустрічається в рулетах, тортах та інших виробах з тіста.

Застосування

Харчова добавка Е420 неалергенна, солодка, може використовуватися для дієтичного харчування як замінник цукру. У присутності сорбітолу краще засвоюються деякі вітаміни групи B. Має жовчогінну та проносну дію, що дозволяє скористатися ним у програмах детоксу.

Вплив на організм

Сорбітол має яскраво виражену проносну дію, що збільшується пропорційно прийнятій кількості в організм. Добова доза, що рекомендується, — 30–40 грамів на день (визначається індивідуально). Дози в межах 30-50 (визначається індивідуально) грам викликають метеоризм. Дози понад 45-50 г (визначається індивідуально) призводять до сильного проносного впливу, що супроводжується метеоризмом.

Сорбітол використовується як лікарський засіб для боротьби із запорами у проносних препаратах у вигляді шоколадок та цукерок.

Сорбітол можна використовувати як проносний при пероральному або у вигляді клізми. Сорбіт працює як проносне, втягуючи воду в товсту кишку, стимулюючи рух кишечника.

У косметиці сорбіт використовується як гігроскопічна речовина та загусник. Деякі прозорі гелі можна зробити тільки з його використанням, тому що у нього досить високий показник заломлення.

Іноді сорбітол використовують як гігроскопічну речовину при виробництві сигарет.

Сорбітол вважається ключовим хімічним інгредієнтом для виробництва енергоносіїв із біомаси. Повне відновлення сорбітолу дозволяє отримувати алкани, такі як гексан, які можна застосовувати як біопаливо. У самому сорбітолі міститься достатньо водню для реакції.

Нетоксичний. При надмірному вживанні Е420 може провокувати виникнення дискомфорту в ділянці шлунково-кишкового тракту та сильне утворення газів, може посилити синдром подразненого кишечника та викликати порушення всмоктування фруктози. Небезпечним вважається дозування, що перевищує 50 г сорбіту на добу. Не є алергеном, але може призвести до подразнення слизових оболонок організму.

Доведено, що сорбіт негативно впливає на стан органів зору. При тривалому прийомі добавки Е420 може виникнути діабетична ретинопатія та порушення функцій клітин в організмі людини. Сорбіт заборонено до застосування під час виробництва дитячого харчування. Не рекомендується при жовчнокам'яній хворобі.

Сорбітол виробляється організмом людини природним чином, хоча засвоюється погано. Занадто велика його кількість у клітинах організму може викликати їхню дисфункцію.