E418 - Нульова небезпека

Харчова добавка E418 (геланова камедь) — відноситься до желеутворювачів, стабілізаторів і загущувачів натурального походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою жовтувато-білий сипучий порошок не має запаху і смаку. Геланова камедь - продукт життєдіяльності бактерій Sphingomanas elodea. Розчиняється при нагріванні і утворює желе при охолодженні. Добре розчиняється навіть у холодній воді. Вже починаючи з концентрації 0,05 % гелі гелановой камеді стійкі до розрізу, але дуже схильні до синерезису. Міцність, твердість гелів з гелановой камеді і їх плавлення залежать від присутності іонів кальцію та інших солей. Геланова камедь часто застосовується в комбінації з іншими гелеутворювачами (ксантан, камедь ріжкового дерева, модифіковані крохмалі та ін.), покращуючи властивості гелів (прозорість, стабільність, вивільнення аромату), що готуються зі згаданих речовин. За хімічною будовою відноситься до біополімерів.

Спосіб отримання

Культури, отримані на цукровмісних субстратах, пастеризують, фільтрують, гелановую камедь осаджують спиртом і висушують. Деацетильовану геланову камедь отримують обробкою лугом.

Домішки: інші складові культур Pseudomonas, осадники, ацетат Na.

Користь

Гелланова камедь не розщеплюється і не всмоктується, вона збільшує кількість виділених фекалій і покращує прохідність кишечника.

Шкода

Наукові відомості про шкоду застосування в якості харчової добавки Е418 для здоров'я людини зараз відсутні.

Застосування

Може використовуватися при виробництві соусів, желе, джемів, мармеладів, морозива, кремів, м'ясних консервів, корму для домашніх тварин.