E415 - Нульова небезпека

Ксантанова камедь (харчова добавка E415) - природний полісахарид, що використовується в харчовій промисловості як емульгатор і стабілізатор. Отримують ксантан шляхом ферментації глюкози або цукрози бактеріями Xanthomonas campestris. Бродіння вихідних продуктів продовжується від одного до чотирьох днів. Після завершення циклу бродіння до сировини додається ізопропіловий спирт, в результаті чого полісахарид випадає у вигляді осаду. Осад відфільтровують та сушать. Отриманий порошок поставляється на підприємства харчової промисловості як добавка E415. Головна властивість добавки E415 – збільшення в'язкості рідини при додаванні речовини у дуже малій кількості (зазвичай менше 1%). На відміну від інших загусників, ксантанова камедь має стабільні властивості у дуже широкому діапазоні температур (від -18 ºС до 120 ºС) та кислотності (від 2 до 12 pH).

Застосування

У продуктах харчування E415 часто зустрічається у соусах та салатах. Хоча за своєю природою добавка не є емульгатором, вона допомагає зберігати однорідність консистенції продукту. У хлібобулочній промисловості при нестачі клейковини в борошні добавка Е415 додається в тісто, для надання йому більшої в'язкості та клейкості. У виробництві майонезів добавка застосовується для поліпшення зв'язування штучних яєчних білків та жирової емульсії. Крім того добавка Е415 допомагає зменшити втрати рідини при термічній обробці та подальшому зберіганні харчових виробів. Також ксантанова камедь використовується: у буровій промисловості (для поліпшення характеристик бурового розчину); у косметиці (приготування косметичних гелів).

Вплив на організм

При надмірному споживанні може спровокувати розлад шлунково-кишкового тракту та стати причиною метеоризму, діареї або запору.

Згідно з дослідженням безпеки, проведеним у 2017 році науковою комісією Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), ксантановий камінь (E415) інтенсивно переварюється під час кишкової ферментації і не викликає побочних ефектів навіть при високих дозуваннях. EFSA не виявила визнання генотоксичності після тривалого споживання. 

У 2011 році Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA, Агентство Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США) вказало, що харчові продукти, що містять харчову добавку Е415, можуть стати причиною некротичного ентероколіту у недоношених дітей