E406 - Нульова небезпека
Агар (харчова добавка Е406) – жовтуватий порошок, або пластини, що містять мінеральні солі, воду та 80% полісахаридів. У холодній воді добавка Е406 не розчиняється, для цього потрібна температура 95-100 °С. Якщо потім охолодити такий розчин до температури 35-40 °С, то речовина перетворюється на термооборотний гель, тобто при наступному нагріванні знову стає рідким, а при охолодженні загусне. Агар отримують шляхом екстрагування деяких видів червоних водоростей.
Застосування
Агар використовується у виробництві кондитерських виробів: зефір, пастила, суфле, мармелад, конфітюр, джем, начинки для цукерок. Добавка Е406 застосовується у виробництві овочевих та фруктових консервів, освітлених напоїв, пива, м'ясних та рибних консервів. Маючи низьку калорійність добавка агар, використовується у виробництві діабетичної продукції, жувальної гумки, для виготовлення морозива, хлібобулочних виробів, згущеного молока, майонезу. Інші застосування агару: в мікробіології, виготовлення середовищ різної щільності у розвиток мікроорганізмів; у медицині, маючи властивість погано перетравлюватися, у великих дозах діє як проносний; у хімії; у фармацевтиці; у косметичній промисловості.
Вплив на організм
Агар має обволікаючу і легку послаблюючу дію, м'яко впливає на слизову оболонку. Агар у кишечнику людини не розщеплюється до більш простих речовин, тому його дію можна порівняти з дією клітковини (харчові волокна, які набухають, сприяють стимуляції перистальтики); виводить токсини; покращує роботу травної системи та печінки.
Агар має унікальний хімічний склад: мінеральні солі нормалізують роботу життєво важливих систем, беруть участь у кровотворенні; піровиноградна кислота виступає сполучною ланкою обміну речовин; великий ряд вітамінів групи B – беруть участь у функціонуванні всіх органів, покращують пам'ять, стимулюють енергетичний обмін; глюкоронова кислота – детоксикант, ефективно очищає печінку від фенолів; моносахариди (галактоза, пентоза, агарозу) є природними антиоксидантами.
Наукових відомостей про шкоду застосування харчової добавки Е406 для здоров'я людини зараз немає.