E385 - Низька небезпека

Етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію (добавка Е385) являє собою сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти (ЕТДУ). Часто для позначення цієї кислоти використовується міжнародна абревіатура ЕДТА (EDTA), що походить від латинської назви EthyleneDiamineTetraacetic Acid.

Застосування

У харчовій промисловості ЕДТА використовується як солі кальцію-натрію, але при цьому не втрачає своїх основних властивостей — поглинати іони металів, таких як кальцій, залізо та інші. У харчовій промисловості добавка Е385 використовується для запобігання в продуктах окиснення металів і, як наслідок, зміни кольору виробу. Добавка ЕДТА часто використовується для приготування майонезів (в яєчному білку є іони заліза). Застосовується при консервуванні продуктів у металевій та скляній тарі для запобігання окисленню металевих поверхонь. Крім цього добавку Е385 додають безалкогольні напої, що містять аскорбінову кислоту (Е300) і бензонат натрію (Е211) для зниження утворення в них канцерогенної речовини бензолу. Крім харчової промисловості етилендіамінтетраацетат кальцію-натрію використовується: у медицині (лікування отруєнь металами (свинець, кадмій, ртуть), стоматологія, аналізи крові); у целюлозно-паперовій промисловості (відбілювання паперу); в косметиці (як консервант).

Вплив на організм

ЕДТА має досить низьку токсичність. Смертельна доза для щурів становить близько 2 г на кг маси тіла. У людини практично не засвоюється. Може пов'язувати та виводити з організму важкі метали. Ця властивість використовується у медицині для лікування отруєнь металами.