E340 - Дуже низька небезпека

Фосфати калію (Е340) - харчова добавка, що використовується в харчових продуктах як регулятор кислотності, емульгатора, стабілізатора, вологоутримуючого агента, фіксатора забарвлення. Крім цього, добавка Е340 може посилювати дію антиоксидантів. За своїми фізичними властивостями фосфати калію є кристалічним або гранульованим порошком від безбарвного до білого кольору. Добавка Е340 добре розчинна у воді, але не розчинна або погано розчинна в етанолі. З точки зору хімії, фосфати калію являють собою солі та ефіри фосфорних кислот. Фосфати калію є речовинами, що перешкоджають розвитку карієсу, тому можуть входити до складу зубних паст.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е340 може використовуватись у таких продуктах, як хлібобулочні та кондитерські вироби, безалкогольні напої, молочна продукція. Фосфати застосовуються як солей-плавителів при виробництві плавлених сирів. Добавка Е340 часто зустрічається в розчинних кавових напоях. Добавка Е340 показала хороші результати при використанні як стабілізатор зеленого фарбування овочів, які піддаються термічній обробці. Монофосфат калію підтримує кислотність середовища близько pH = 7 (нейтральне середовище), що є оптимальним для збереження забарвлення. Крім харчової промисловості, фосфати калію використовуються: у медицині для виробництва ліків; у побутовій хімії як пом'якшувачі рідких миючих засобів; як компонент електролітів при отриманні каучуків.

Вплив на організм

Харчова добавка Е340 має більш м'який вплив на слизову оболонку шлунка в порівнянні з іншими представниками підгрупи. При вживанні малої дози може регулювати кислотно-лужний баланс та благотворно впливає на обмін речовин. Фосфати калію мають легку сечогінну дію. За рахунок регулювання рідини у тканинах нормалізують артеріальний тиск, стабілізують роботу серця та судин. В організмі людини співвідношення фосфору та кальцію приблизно 1:2. Обидва макроелементи знаходяться переважно в зубах та кістках і функціонально пов'язані між собою. На відміну від ортофосфорної кислоти, що руйнує зубну емаль, фосфати калію перешкоджають розвитку карієсу. У той же час порушення співвідношення фтору та кальцію у бік збільшення першого може спровокувати розвиток остеопорозу. Американські вчені (університет штату Іллінойс) пов'язують крихкість кісток у підлітків із вживанням великої кількості пепсі-коли та подібних напоїв. Саме в цих продуктах міститься найбільше синтетичних фосфатів.

Фосфати калію добре всмоктуються із шлунково-кишкового тракту та переробляються організмом.

Надмірне негативно діє на мікрофлору кишечника, збільшує кількість холестерину в крові, провокує діарею та скупчення атеросклеротичних бляшок.