E331 - Дуже низька небезпека

Цитрат натрію (E331) - це натрієва сіль лимонної кислоти, відноситься до стабілізаторів, антиокислювачів та антиоксидантів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. Цитрат натрію використовується як емульгатор або стабілізатор, включений в групу антиоксидантів. Харчова добавка E331 добре розчиняється у воді, не має горючих та вибухонебезпечних властивостей, не токсична та не дратує шкіру. Однак при вдиханні порошку цитрату натрію можна отримати подразнення верхніх дихальних шляхів. Основні параметри харчової добавки E331: смак – специфічний, кисло-солона; колір білий; запах – ні; консистенція – дрібнокристалічний порошок.

Застосування

Цитрат натрію використовують як приправу, що допомагає покращити смакові якості продукту (через кисло-солоний смак харчової добавки E331 її назвали «кислою сіллю»). Ще одна функція стабілізатора E331 – управління кислотністю ряду страв (зокрема десертів на основі желатину), а також врегулювання рівня кислотності у кавових машинах. У харчовій промисловості цитрат натрію застосовується при виготовленні: газованих напоїв, напоїв, що мають смак лайма або лимона, пастили, суфле, мармеладу, плавлених сирів, дитячого харчування, йогуртів, сухого молока, стерилізованого та пастеризованого молока, кисломолочних продуктів, молочних консервів, при виготовленні яких потрібне тривале нагрівання молока. Харчова добавка E331 використовується: для поліпшення смакових якостей (найчастіше напоїв та приправ); як регулятор кислотності (у продуктах на кшталт желе, мармеладу, джему, дитячих сумішей); як емульгатор (для плавлених сирів, майонезів); як фіксатор фарбування (для ковбасних та м'ясних виробів); як стабілізатор (для йогуртів, згущеного, сухого молока, кисломолочних продуктів). У фармацевтичній промисловості цитрат натрію застосовується під час виготовлення всіх лікарських форм вітаміну С – він посилює дію аскорбінової кислоти. Також мононатрійцитрат є одним із компонентів консервуючого розчину для зберігання крові. У косметичній промисловості харчову добавку E331 додають у шампуні та рідке мило для регулювання кислотно-лужного балансу.

Вплив на організм

У медицині застосування Е331 як препарату підвищує вміст Na+ в організмі, підвищує лужні резерви крові. Змінює реакцію сечі з кислою на лужну, сприяє зникненню симптомів дизурії. Використовується при консервуванні крові, симптоматичному лікуванні циститу. Як антиоксидант захищає клітинні мембрани від атаки вільних радикалів. Знижує прояв печії та похмілля.

Е331 вважається нетоксичним. При вдиханні може подразнювати верхні дихальні шляхи. При вживанні у надмірних дозах може провокувати зниження апетиту, нудоту, блювання, біль у животі, підвищення артеріального тиску.

Рекомендується бути обережними при таких станах: захворювання серця, нирок, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, дієта з низьким вмістом солі, вагітність, годування груддю.