E322 - Дуже низька небезпека

Лецитини (добавка E322) - речовини природного, в основному рослинного, походження, що застосовуються в харчовій промисловості як антиокислювач або емульгатор. Основним природним джерелом лецитину є продукти, що містять велику кількість жиру: яйця, м'ясо печінки, арахіс, деякі овочі та фрукти. У промисловому виробництві лецитин видобувається з відходів виробництва соєвих продуктів та олії. Лецитини мають високі поверхнево-активні властивості, саме тому найчастіше використовуються в харчовій промисловості як емульгатор. Також лецитин, як харчова добавка E322 може застосовуватися як антиокислювач. Основні параметри харчової добавки E322: смак – притаманний основної сировини; колір - від світло-жовтого до темно-коричневого; запах – характерний для основної сировини; консистенція - в'язка рідина, гранули, порошок, воскоподібна паста (залежить від форми випуску).

Застосування

Харчова добавка E322 у складі продуктів може виконувати різні функції та використовується, як антиоксидант, емульгатор, стабілізатор, покращувач борошна, вологоутримуючий агент. Як антиоксидант лецетини входять до складу: кондитерських виробів (шоколад, цукерки, торти та інші); морозива; хлібобулочних виробів (покращує пластичність тіста, зміцнює клейковину); какао-порошку, сухого молока (прискорює розчинення); маргаринів; згущеного молока; макаронних виробів (крім продуктів із твердих сортів пшениці); рафінованих рослинних олій (крім оливкової). Крім того, лецитин, як антиоксидант та емульгатор, застосовується при виробництві декоративної косметики, засобів для догляду за шкірою (у тому числі проблемної), засобів для волосся (шампуні, кондиціонери, фарби). У фармацевтичній промисловості лецитин випускають як біологічно активну добавку (БАД). Також лецитин використовується при виготовленні: лакофарбової продукції; розчинників; чорнило; сільськогосподарських добрив; вінілових покриттів; вибухових речовин.

Вплив на організм

Практично немає протипоказань.

Позитивні властивості харчової добавки Е322:

- рослинні стерини - запобігають утворенню холестеринових бляшок у судинах (профілактика атеросклерозу), захищають від інфекцій;

- поліненасичені жирні кислоти (підвищують імунітет, зміцнюють судини, беруть участь у процесі кровотворення);

- фосфоліпіди (беруть участь у будівництві та регенерації клітинних мембран);

- токофероли (потужний антиоксидант, що захищає клітинні мембрани від руйнування);

- вуглеводи (джерело енергії);

- бере участь у нормалізації всіх обмінних процесів (насамперед впливає на засвоєння ліпідів);

- підвищує ефективність розумових операцій рахунок поліпшення проведення імпульсів по нервовим закінченням, вітаміни групи B (відповідають роботу нервової системи, нормалізують кислотність, поліпшують пам'ять);

- профілактика та лікування псоріазу та нейродерміту (різновиди дерматозів, що найчастіше вражають волосисту частину голови);

тригліцериди (живлять клітини, попереджають ризик розвитку інфаркту);

- прискорення регенераційних (відновлювальних) процесів у клітинах;

запобігання ускладненням під час внутрішньоутробного розвитку плода та підготовка до пологів.

Е322 вважається нетоксичним.

У вкрай поодиноких випадках, при індивідуальній непереносимості, лецитин може провокувати появу алергічних реакцій (свербіж, почервоніння різного розміру, форми та локалізації, харчові розлади).