E316 - Низька небезпека

Ізоаскорбат натрію (харчова добавка Е316) є кристалами білого кольору, що майже не мають запаху. З погляду хімії ізоаскорбат натрію це натрієва сіль ериторбової кислоти. Хімічна формула ізоаскорбату натрію: C6H7NaO6. Отримують добавку Е316 з кислот та їдкого натру. Також ізоаскорбат натрію може бути отриманий з природних джерел (цукрові буряки, цукрова тростина, кукурудза) при виробництві цукру. Ізоаскорбат натрію здатний уповільнювати процеси окиснення органічних сполук. 

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е316 в основному використовується як антиокислювач. У харчовій промисловості добавка Е316 також використовується як підкислювач, стабілізатор забарвлення і регулятор кислотності. Застосування добавки Е316 у продуктах дозволяє збільшувати їх термін придатності у кілька разів. Завдяки антиокислювальним властивостям ізоаскорбату натрію, добавка Е316 зберігає свіжість і аромат продуктів, запобігаючи утворенню в них канцерогенних нітрозамінів. Найбільш широко добавку Е316 використовують у кондитерській, хлібопекарській та масложировій промисловостях. Також антиокислювач Е316 застосовують у м'ясній промисловості та при виробництві ковбаси, для стабілізації фарбування м'ясної продукції. Нерідко ізоаскорбат натрію використовують у виноробстві, при приготуванні пива, соусів, безалкогольних напоїв. Крім того добавка Е316 може використовуватися для запобігання потемніння овочів та фруктів. Крім харчової промисловості ізоаскорбат натрію використовується в хімічній промисловості, гальванічних та ферментативних процесах як стабілізатор та антиоксидант. Також антиокислювач Е316 використовується в харчовій промисловості більшості країн, допомагаючи зберігати продукти свіжими довгий час.

Вплив на організм

Е316 покращує дію ізоаскорбінової кислоти, стабільність смаку та запобігає утворенню канцерогенних нітрозамінів.