E296 - Дуже низька небезпека

Яблучна кислота (харчова добавка E296) – безбарвні кристали, добре розчинні у воді та етиловому спирті, що плавляться при температурі 100 °С. У промисловості добавку Е296 видобувають шляхом гідратації малеїнової або фумарової кислоти при температурі до 200 °С. У природі яблучна кислота міститься в незрілих яблуках, винограді, барбарисі, малині, горобині, ревені та інших кислих рослинах.

Застосування

Харчова добавка Е296 застосовується для виготовлення вина, горілки, ананасового та інших соків; при консервації овочів, фруктів; при виробництві мармеладу, желе, очищеної картоплі (як захист від потемніння), цукерок, морозива, кисломолочних продуктів.

Інші сфери застосування Е296: фармакологія (у складі препаратів для лікування кашлю та вірусних захворювань, як компонент проносних та засобів, що покращують перистальтику кишечника); текстильна промисловість (як відбілювач тканин); косметологія (входить до складу лаків для волосся, зубних паст, освітлюючих кремів, масок для обличчя, антивікових засобів); побутова хімія (при виготовленні препаратів проти іржі та миючих засобів).

Вплив на організм

Нативна форма яблучної кислоти корисна як джерело вітамінів та мінералів. Синтетичний аналог є потужним антиоксидантом, що підвищує опірність організму до патогенних бактерій. Яблучна кислота: зміцнює стінки судин, бере участь у абсорбції заліза; омолоджує клітини за рахунок синтезу колагену; регулює артеріальний тиск та кислотно-лужний баланс; бере участь у кровотворенні.

При попаданні на шкіру може спричинити подразнення або алергічні реакції.

Рекомендується консультація медичного спеціаліста особам з онкологічними захворюваннями, кровотечами внутрішніх органів, хронічними захворюваннями шкіри, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підвищеною кислотністю шлунка, виразковою хворобою.

Заборонена у продуктах харчування для немовлят через недостатню кількість у дитячому організмі ферментів, здатних розщеплювати яблучну кислоту.