E280 - Дуже низька небезпека

Пропіонова кислота (харчова добавка Е280) - їдка рідина, що не має кольору і має різкий запах. Хімічна формула пропіонової кислоти: CH3CH2COOH. У природі вона утворюється при бродінні вуглеводів, а також міститься в нафті. У промисловості пропіонову кислоту одержують біологічним та хімічним способами. Пропіонову кислоту виробляють бактерії Propionibacterium як кінцевий продукт свого метаболізму. Такі бактерії зустрічаються, наприклад, у шлунку жуйних тварин. Крім того, бактерії, що виробляють пропіонову кислоту, можуть зустрічатися на шкірі і в організмі людини.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е280 використовується як консервант під час виробництва хлібобулочних та інших виробів. Пропіонова кислота перешкоджає зростанню цвілі та деяких бактерій. Тому більшість виробленої пропіонової кислоти використовується як консервант Е280 в продуктах, споживаних людиною, і в продуктах для тварин. У продуктах для тварин застосовується безпосередньо пропіонова кислота, або її амонієва сіль (пропіонат амонію). У продуктах, споживаних людьми, особливо в хлібі та інших хлібобулочних виробах, пропіонова кислота використовується як натрієва (пропіонат натрію) або кальцієва (пропіонат кальцію) солі.

Пропіонова кислота та її похідні застосовують у виробництві гербіцидів (пропанол, дихлорпрол), лікарських засобів (ібупрофен, феноболін та ін.), запашних речовин (бензил-, феніл-, гераніл-, ліналоіл-пропіонати), пластмас (наприклад, полівінілпропіонату), розчинників (пропіл-, бутил-, пентилпропіонату та ін.), вінілпластифікаторів та ПАР (гліколеві ефіри).

Вплив на організм

Пропіонова кислота (добавка Е280) несе небезпеку тільки в концентрованому вигляді - наносить опіки, а при попаданні внутрішньо провокує утворення ран та виразок у стравоході та шлунку. Якщо уникати концентрованого стану, то цю речовину можна вважати безпечною. Добавка Е280 не токсична і не має жодного негативного впливу на репродуктивні органи. В організмі людини швидко окислюється і виводиться із нього.