E270 - Нульова небезпека

Молочна кислота (харчова добавка Е270), що використовується в продуктах харчування як консервант. Молочна кислота відноситься до карбонової групи кислот. На вигляд добавка Е270 - це чиста прозора рідина з кислим смаком і характерним запахом. Консервант Е270 має антисептичну дію, перешкоджає бродінню продуктів. Хімічна формула молочної кислоти: C3H6O3. У тваринному організмі молочна кислота постійно виробляється у разі розпаду глюкози — основного постачальника енергії для м'язів і мозку. Чим активнішою є робота м'язів і мозку, тим більше молочної кислоти утворюється в організмі людини. У дорослої людини метаболічний обіг молочної кислоти становить 120-150 г на добу. Надлишок молочної кислоти виводиться із організму природним шляхом через нирки. В силу свого природного походження та освіти в організмі людини природним шляхом використання молочної кислоти як харчової добавки Е270 дозволено у всіх країнах. Гранично-допустимі норми використання консерванту Е270 не встановлювалися з тих самих причин. 

Вплив на організм

Молочна кислота - це органічна карбонова кислота, яка є в багатьох організмах і є безпечною для навколишнього середовища. Молочна кислота містить лактобактерії, необхідні для нормальної мікрофлори кишечника та жіночих органів. Належить до нешкідливих харчових добавок.

У підвищеній концентрації через передозування деяких препаратів (адреналіновмісні, нітропрусид) виникає лактацидоз - рідкісний патологічний стан, пов'язаний з окисленням клітин організму та падінням рівня pH.

При попаданні в очі або на пошкоджену шкіру вона викликає подразнення. Напівлетальна доза для щурів при оральному прийомі становить 3,73 г/кг.

Використання

У харчовій промисловості молочна кислота як натуральна добавка-консервант Е270 застосовується у виробництві сирів (через свою малу кислотність), майонезів, йогуртів, кефірів та інших молочно-кислих продуктів. Також зустрічається у безалкогольних напоях, кондитерських виробах та інших виробах. Як продукт бродіння, який здатний стримувати розвиток бактерій та плісняви, широко застосовується у харчовій промисловості: переробка молока (виготовлення сиру, кефіру тощо), консервування овочів (квашена капуста); у сільському господарстві (виготовлення силосу). Як хімічну сполуку молочну кислоту застосовують у шкіряній промисловості для дублення. Солі цієї кислоти використовують для друку, ефіри — для розчинення лаків.