E262 - Дуже низька небезпека

Ацетати натрію (харчова добавка Е262) – це натрієва сіль оцтової кислоти. За своїми фізичними властивостями, ацетати натрію є безбарвною кристалічною речовиною із слабовираженим запахом оцтової кислоти. Ацетати натрію, що отримуються для промислових цілей, можуть мати відтінок від світло-жовтого до коричневого залежно від присутніх домішок. Добавка Е262 має низьку розчинність в ефірах та спиртах, але водночас високу розчинність у водних розчинах. Ацетати натрію негорючі і мають малу токсичність. 

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е262 використовується як консервант, регулятор кислотності та ароматизатор. У харчовій промисловості добавка Е262 використовується при консервуванні овочів та фруктів для пом'якшення смаку оцтової кислоти. Крім цього, додаючи ацетат натрію разом з ацетатом кальцію в невеликій кількості в борошно, виробники захищають від бактерій «картопляної хвороби» (Bacillus mesentericus) свою хлібобулочну продукцію. Також добавка Е262 використовується як ароматизатор при виробництві чіпсів, надаючи продукції злегка оцтовий смак і аромат. Крім харчової промисловості ацетати натрію широко застосовуються: в медицині - входить до складу низки ліків, використовується як сечогінний засіб, застосовується при виробництві хімічних грілок; у будівництві - як присадка, що покращує протиморозні властивості бетону; в хімії - для отримання різних хімічних сполук, наприклад, оцтового ангідриду; у фотографії, гальванотехніці; у текстильному виробництві під час фарбування тканин, дублення шкур.

Вплив на організм

Має бактерицидні та дезінфікуючі властивості.

При тривалому вдиханні пари або вживанні великої кількості внутрішньо може: спровокувати кон'юнктивіт; негативно діяти на шкіру; викликати легкі алергічні реакції; подразнювати верхні дихальні шляхи; порушувати обмін речовин. З обережністю слід вживати продукти з добавкою Е262 людям, чутливим до оцту.