E252 - Середня небезпека

Нітрат калію (харчова добавка Е252) – кристалічний порошок, що не має кольору та запаху. У харчовій промисловості нітрат калію застосовується як консервант. Добавка Е252 плавиться за температури 333-334 °С. При температурі 400 ° С нітрат калію розкладається, виділяючи кисень. Консервант Е252 вступає в реакцію з відновниками та горючими матеріалами, будучи окислювачем. Хімічна формула добавки Е252: KNO3.

Застосування

Нітрат калію використовується у виробництві різних сортів сиру для уповільнення спучування. При цьому високі концентрації консерванту Е252 можуть спричинити зміну кольору продуктів. Також добавка Е252 широко використовується в м'ясо- та рибопродуктах. Зокрема, цей консервант додають до анчоусів заради забарвлення. У м'ясних продуктах нітрат калію перетворюється на нітрит, що сприяє появі специфічного запаху та фарбування продуктів, а також зниженню активності мікробів. Нітрат калію має слабку антимікробну дію, тому найчастіше він використовується лише для подальшого його перетворення на нітрити. При використанні в харчових продуктах слід враховувати, що самоперетворення нітрату калію на нітрити відбувається безконтрольно, і це може бути небезпечним для здоров'я. Тому в деяких країнах відбувається відмова від використання нітрату калію в харчовій промисловості. Інші застосування нітрату калію: використовується у виробництві скла; є одним із компонентів ракетного палива; застосовується як компонент піротехнічних сумішей і порохів; використовується як мінеральне добриво для підвищення морозостійкості рослин; може зустрічатися у зубних пастах для чутливих зубів.

Вплив на організм

Консервант Е252 перешкоджає утворенню ботулотоксину під час виготовлення м'ясних продуктів.

Серйозне занепокоєння можуть викликати нітрити. У людини вони редукуються з нітратів, зокрема з нітрату калію. Кількість нітритів важко контролювати, вони мають канцерогенні властивості, можуть бути шкідливі для репродуктивної системи.

При вживанні у підвищеній кількості харчова добавка Е252 може викликати недокрів'я, аритмію, ниркові захворювання, слабкість, запаморочення, нудоту, біль у животі, психічні порушення, порушення орієнтації у просторі. Не рекомендується споживання продуктів, що мають у складі консервант Е252, дітям, астматикам та алергікам.