E250 - Середня небезпека

Нітрит натрію (харчова добавка Е250) використовується в харчовій промисловості як фіксатор кольору та консерванту в м'ясних та рибних продуктах. Хімічна формула нітриту натрію: NaNO2. У чистому вигляді добавка Е250 являє собою білий кристалічний гігроскопічний порошок з злегка жовтуватим відтінком. Нітрит натрію добре розчинний у воді. На повітрі добавка Е250 зазнає повільного окислення з утворенням нітрату натрію (NaNO3).

Застосування

Нітрит натрію є важливою харчовою добавкою для м'ясної промисловості. Додавання добавки Е250 у вироби сприяє наданню їм більш соковитого червоного забарвлення, а найголовніше захищає продукти від окиснення та бактерій Clostridium botulinum - збудника ботулізму, - важкої харчової інтоксикації, що викликається ботулінічним токсином і характеризується ураженням нервової системи. Крім використання як харчової добавки Е250, нітрит натрію отримав застосування в найрізноманітніших галузях промисловості: у медицині, як судинорозширюючу, протиотруту при отруєнні ціанідами, ліки для лікування захворювань бронхів; у будівництві як добавка до бетону для надання морозостійкості; у хімічній промисловості для виробництва барвників та нітросполук; у текстильній промисловості у процесах фарбування тканин; у класичному фотоділі як реагент для обробки фотографій.

Вплив на організм

Нітрити добре всмоктуються організмом із шлунково-кишкового тракту. Вони призводять до зниження тонусу мускулатури, розширення судин і зниження тиску. Однак усі негативні властивості нітритів ніяк не можуть виявлятися при концентраціях, що застосовуються у харчовій промисловості. 

Консервант Е250 перешкоджає утворенню ботулотоксину під час виготовлення м'ясних продуктів.

E250 при прийомі у значному обсязі може спричинити серйозне отруєння (утворює метгемоглобін), аж до смертельного випадку. Перевищення гранично допустимих норм може викликати ураження відділів центральної нервової системи; інтоксикація печінки; подразнення слизових оболонок; захворювання дихальних шляхів. Смертельна доза – вживання понад 2 г натрію нітриту.

При нагріванні відбувається хімічна реакція натрію нітриту з похідними аміаку, які завжди присутні в м'ясних продуктах. В результаті можливе утворення канцерогенної органічної сполуки N-нітрозаміну. Вчені зі США довели вплив нітрозамінів на розвиток раку кишечника та підшлункової залози. Зменшити канцерогенні властивості допомагають вітаміни C, A, E та продукти, що містять велику кількість антиоксидантів.