E235 - Низька небезпека

Натаміцин або пімаріцин (харчова добавка Е235) - штам, який виробляється в процесі ферментації бактеріями Streptomyces natalensis. Добавка Е235 слабо розчинна у спирті та воді. Проте натаміцин є досить ефективним за дуже низьких концентрацій.

Застосування

За своєю природою, натаміцин є природним протигрибковим агентом і використовується в харчовій промисловості як добавка-консервант Е235. Протягом десятиліть консервант Е235 використовується у харчовій промисловості для запобігання розвитку грибків у молочних продуктах, м'ясі та інших харчових виробах. Добавка Е235 також може використовуватися в кондитерських виробах: тортах, тістечках, бісквітах. Крім того, добавка Е235 використовується при виготовленні сирів, як його оболонка. В результаті поверхневої обробки (зрошення поверхні або занурення в розчин готового продукту) консервант Е235 залишається строго на поверхні сиру. У деяких країнах допускається використання натаміцину для поверхневої обробки ковбасних виробів. Крім харчової промисловості, натаміцин широко використовується в медицині як полієновий антибіотик групи макролідів для лікування грибкових захворювань шкіри, слизових оболонок, шлунково-кишкового тракту. Натаміцин широко використовується для лікування зовнішніх отитів; кандидозу шкіри та нігтів; дерматомікозу; кандидозу кишківника; грибкових захворювань ротової порожнини, таких як гострий псевдомембранозний та гострий атрофічний кандидоз у пацієнтів з кахексією та імунною недостатністю та інших захворювань, викликаних патогенними дріжджовими грибками. З натаміцину роблять таблетки, суспензії, крему, свічки.

Вплив на організм

Консервант Е235 визнано нетоксичним.

Харчова добавка Е235 є антибіотиком і крім пригнічення шкідливих грибків та бактерій, здатна знищувати і корисні бактерії, порушуючи цим (як і багато інших антибактеріальних засобів) корисну мікрофлору кишечника. При високих концентраціях (більше 500 мг/кг маси тіла) може спричинити нудоту, блювання, діарею.